Kulaklarınız düşündüğünüzden daha hassastır. Kaygısızca yüksek sesli müzik dinlemek ya da yaptığınız diğer bazı şeyler zararlı değil gibi gelse de işitmenizde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakıyor olabilirsiniz.
Müzik
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) 1 milyar genç, kulaklıkla müzik dinlemekten ve yüksek sesli eğlence mekanlarında uzun süre bulunmaktan dolayı işitme kaybı riski altındadır. Eğlence tercihinize bağlı olarak, dinlediğiniz müziğin şiddeti 100 dB ya da üzeri olabilir. Bu da yalnızca birkaç dakika boyunca olduğunda zararsızdır. WHO’ya göre kulaklıkla dinlediğiniz müzik günde 60 dakikayı aşmamalıdır. Konserlerde ise kulak tıkacı kullanmayı ihmal etmeyin.
İş yeriniz
Ofis ortamları genelde gürültülü olmadığından işitme kaybı yaratmaz fakat gürültünün 85 dB ve üzerine çıkabildiği bir iş ortamınız varsa, işitmeniz kalıcı olarak zarar görebilir. 85 dB’in ne kadar yüksek olduğunu anlamak için, iki kişinin arasındaki normal bir konuşmanın 60 dB olduğunu düşünebilirsiniz. Yoğun trafik gürültüsü 85 dB civarındadır, havai fişek ise 150 dB ve üstü bir şiddete sahiptir. Özellikle inşaat ve fabrikalarda çalışan kişiler uzun süre yüksek gürültüye maruz kaldıkları için işitme kaybı riskleri daha çoktur. Kulak tıkacı gibi kişisel ve iş ortamına yönelik yapısal önlemler alınmalıdır.
Ototoksik İlaçlar
İşitme kaybına yol açabilen “ototoksik” ilaçları alırken dikkatli olmalısınız. İç kulağa zarar vererek işitme kaybına yol açabilen ilaçlar arasında: bazı antibiyotikler, idrar söktürücüler, yüksek doz aspirin veya ibuprofen ve kanser ilaçları vardır. İleri yaştaki ya da bu tür ilaçlardan birden fazla alan kişiler daha fazla risk altındadır. İlaç alımından hemen sonra kulak çınlaması veya baş dönmesi yaşarsanız doktorunuza haber vermenizde fayda vardır.
Sigara
Sigaranın damarları daraltarak vücudunuza pompalanan kanı kısıtladığını biliyor muydunuz? Bunun ana suçlusu nikotindir. Sigara içtikçe kulaklarınızdaki kan damarlarını da yavaş yavaş daraltmış ve zamanla işitmenizin azalmasına neden olmuş olursunuz. Bu konuda ne yapma(ma)nız gerektiğini biliyorsunuz.
Kendinizde ya da yakınınızda işitme kaybından şüpheleniyorsanız ücretsiz işitme testi randevunuzu alın: 444 47 74